Blog

Dezynsekcja w sklepach i lokalach gastronomicznych

Jednym z problemów trapiących właścicieli lokali gastronomicznych lub menadżerów sklepów z żywnością są pojawiające się insekty. Branża spożywcza jest szczególnie narażona na tego rodzaju nieproszonych gości. Jeżeli z jakiegoś powodu profilaktyka i codzienne starania o utrzymanie czystości zawiodą, trzeba przeprowadzić dezynsekcję. Profesjonalnie wykonany zabieg uwolni Cię od utrapienia, jakim są np. karaluchy, prusaki czy pluskwy.

Firmy zajmujące się produkcją i przetwarzaniem żywności muszą spełniać wiele wymogów związanych z zapewnieniem czystości i bezpieczeństwa produktów. Te ważne kwestie reguluje szereg przepisów, a stan lokali nadzoruje kilka państwowych instytucji. Zachowanie zasad sanitarnych jest obligatoryjne i ściśle wymagane. Mowa tu np. o odpowiednim przygotowaniu pomieszczeń, zabezpieczeniu powierzchni, specjalnym malowaniu czy przygotowaniu do łatwego sprzątania.

W zakresie tzw. DDD (dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja) ścisły obowiązek wynikający z przepisów odnosi się w zasadzie tylko do deratyzacji. Inne działania to kwestia ogólnych reguł w zakresie utrzymania czystości, ale też po prostu dobrych praktyk. Jednym z takich działań jest zabezpieczenie lokalu przed inwazją szkodliwych owadów.

Dlaczego trzeba pozbywać się owadów ze sklepu lub lokalu gastronomicznego?

Obecność owadów w lokalu gastronomicznym jest niepożądana z wielu powodów. Pierwszy i najprostszy to wizerunek firmy. Po sklepie z żywnością nie powinny latać muchy przysiadające na produktach, a insekty wędrujące po obrusach w restauracji mogą skutecznie odstraszyć klientów.

Gama owadów, które mogą pojawić się w lokalu, jest naprawdę spora. Są to:

  • muchy i inne owady latające;
  • karaluchy i prusaki oraz inne owady biegające;
  • owady żerujące na i w produktach, np. „mole” spożywcze;
  • owady przychodzące z zewnątrz, np. „chińskie” biedronki.

Jeśli w sklepie lub lokalu pojawiają się owady, grozi Ci o wiele więcej niż przestraszenie gości lub obsługi. Jeden z największych problemów to zanieczyszczenie żywności. Owady takie jak np. prusaki mogą żerować na resztkach pozostałych po produkcji czy przygotowywaniu posiłków, a nawet na gotowych daniach czy produktach spożywczych. Zostawiają w tych miejscach swoje odchody oraz fragmenty ciał, zdarzają się też martwe osobniki.

W ten sposób na żywność przenoszą się chorobotwórcze drobnoustroje. Rodzi to ryzyko wystąpienia zatruć wśród gości i klientów. Jednocześnie nadjedzone przez owady i zabrudzone produkty szybciej się psują, zmieniają też zapach i kolor.

Dłuższa obecność owadów w lokalu oraz nagromadzenie wytwarzanych przez nie odpadów to także nieprzyjemny zapach w pomieszczeniach czy alergie u pracowników.

W ostatnich latach do znanych już szkodników, takich jak karaluchy, dołączają nowe. Przykładem mogą być azjatyckie biedronki, które kilkanaście lat temu pojawiły się w naszym kraju. Nie kolonizują one lokali gastronomicznych na stałe. Wraz z nastaniem jesiennych chłodów szukają jednak schronienia w ciepłych zakamarkach pomieszczeń. Okazuje się, że, w odróżnieniu od rodzimych biedronek, nie tylko gryzą – ich wydzieliny wywołują też silne alergie u ludzi.

Co sprzyja rozprzestrzenianiu się owadów w lokalach gastronomicznych? Dostępność pożywienia. Insekty chętnie żerują na resztkach po produkcji i wilgoć, dlatego szczególnie lubią kuchnie, magazyny, ale też umywalnie czy łazienki. Najważniejsze jest więc stałe utrzymanie czystości.

Dezynsekcja na kłopoty z owadami w sklepie i lokalu

Zdarza się, że dokładasz wszelkich starań, a mimo to w zakładzie lub lokalu pojawią się nieproszeni owadzi goście. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedzią może być np. sąsiedztwo. Nawet jeśli zabezpieczasz kuchnie i magazyny, a wszelkie odpady na bieżąco sprzątasz, karaluchy czy prusaki mogą przywędrować z innego miejsca.

Wystarczy, że skolonizowały inny lokal obok, mieszkanie piętro wyżej czy niezabezpieczony śmietnik przy budynku. W przypadku tzw. starego budownictwa czasem po prostu nie da się uchronić lokalu przed wędrówkami owadów.

Jeżeli stwierdzisz sporadyczną obecność pojedynczych osobników, wystarczą najczęściej doraźne działania, np. wykorzystanie preparatów biobójczych czy odstraszających powszechnie dostępnych w sklepach. Miej jednak na uwadze, że nawet kilka owadów oznacza czasem, że w zakamarkach i bezpiecznych kryjówkach tuż obok może już gnieździć się prawdziwa armia. Wówczas trzeba poprosić o pomoc fachowców.

Jak przebiega dezynsekcja w sklepie lub lokalu?

Jest wiele sposobów i metod przeprowadzania dezynsekcji. Dobiera się je odpowiednio do rodzaju zwalczanych owadów, ale też warunków technicznych w lokalu czy prowadzonej przez niego działalności. Nieco inaczej zwalcza się szkodniki np. w prywatnym domu czy mieszkaniu, a inaczej w restauracji. Dlatego ważna i pożyteczna jest pomoc fachowców, którzy będą w stanie odpowiednio zidentyfikować problem oraz dobrać najskuteczniejsze i bezpieczne metody jego rozwiązania.

Dezynsekcja polega na rozprowadzeniu preparatu biobójczego, który zabije lub odstraszy owady. Najprostszą metodą jest oprysk zagrożonych miejsc, czyli tych, w których zauważyłeś insekty.

Inna opcja to tzw. zamgławianie, czyli wpuszczenie do pomieszczeń drobnej zawiesiny w postaci mgły, która pozwala małym drobinom chemicznego środka dotrzeć do wszystkich zakamarków. Wykłada się też specjalne trutki.

Jak przygotować lokal do dezynsekcji?

Pamiętaj, że dezynsekcji nie wykonuje się „z marszu”. Lokal gastronomiczny czy sklep musisz odpowiednio przygotować. Przede wszystkim zabezpiecz przechowywaną żywność. Ważny jest też łatwy dostęp do wszystkich miejsc potencjalnego bytowania owadów. Oznaczać to może np. konieczność przestawienia mebli czy lad chłodniczych.

Wszystko to jednak zależy od konkretnego problemu, warunków i potrzeb. Tym bardziej zachęcamy, aby zdać się w tej sprawie na profesjonalistów, którzy pomogą Ci dobrać optymalne rozwiązanie.

Dlaczego warto zlecić dezynsekcję profesjonalnej firmie, zamiast zwalczać owady na własną rękę? Porządni wykonawcy dają gwarancję na swoje usługi. Masz pewność, że problem szkodliwych owadów zniknie na dobre. Co więcej, ze specjalistą od dezynsekcji możesz podpisać umowę na prowadzenie regularnych zabiegów, co przynosi najlepsze rezultaty i pozwala pozbyć się insektów na stałe.

UMÓW SIĘ JUŻ TERAZ - DERATYZACJA WROCŁAW

Nasze wieloletnie doświadczenie pozwala nam uporać się z każdym gatunkiem pasożytów!
Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

+48 668 478 452
Umów się na wycenę

DDD Wrocław, Dolny Śląsk, Opole - Obszar wykonywania usług

Działamy na terenie między innymi: Wrocławia, Kłodzka, Świdnicy, Dzierżoniowa, Wałbrzycha, Oławy, Prudnika, Nysy, Głuchołaz, Opola.

DDD Wrocław i okolice - mapa

Kliknij mapę, aby wyświetlić większą wersję.

Formularz kontaktowy

Cookies settings
keyboard_arrow_up