Pest Control – monitoring / program zwalczania szkodników

Kontrola jest to jeden z ważniejszych etapów dezynsekcji i deratyzacji. Powinien być przeprowadzony szczególnie dokładnie na samym początku, a następnie prowadzony ciągle.

Prowadzimy nadzór DDD nad powierzonymi obiektami zgodnie ze standardami GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, QS oraz innymi zintegrowanymi systemami zarządzania, które ściśle wiążą się z programem zwalczania szkodników.

System zarządzania jakością HACCP musi być wdrożony we wszystkich obiektach produkcji żywności i żywienia, bez względu na ich wielkość i branżę. Zasady systemu HACCP muszą wdrożyć nie tylko duże i średnie, ale i małe przedsiębiorstwa: sklepy, hurtownie, stołówki i wytwórnie od 1 V 2004 r.

Monitoring / program zwalczania szkodników

Program zabezpieczenia obiektów przed szkodnikami powinien obejmować: procedury zabezpieczenia przed skażeniem produktów i obszaru produkcyjnego środkami i/lub urządzeniami służącymi do monitorowania i niszczenia szkodników, takimi jak np. Wywiad; Inspekcja wizualna; Przegląd urządzeń do monitorowania: lepowe pułapki na owady biegające, pułapki z atraktantami pokarmowymi i/lub feromonami, lampy owadobójcze, karmniki deratyzacyjne, chwytacze gryzoni.

Po co całe to zamieszanie?

Zwalczanie szkodników

Program zwalczania szkodników oprócz tego, że prawnie jest wymagany, stanowi bardzo ważne działania, mające na celu zabezpieczenie obiektu przed wszelkiego rodzaju szkodnikami. Zaliczają się do nich gryzonie, owady latające i biegające, ptaki, zwierzęta dzikie i inne. Działania te wykonuje się nie tylko z powodów prawnych i obowiązku, który jest respektowany, ale również dla bezpieczeństwa zakładów.

Konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywności wyobraźmy sobie przez sytuacje, że w bułce czy chlebie znajdujemy muchę lud jakiegoś innego owada, który został również upieczony. Taka sytuacja może wywołać nie lada lawinę problemów od licznych kontroli, złej opinii, wycofaniu partii produktów co wiąże się z kosztami i nerwami. Czy biegającą po pieczywie mysz w markecie? A może skrzydełko lub nóżka w przyniesionej przez kelnera potrawie? Przykładów można podać wiele, ale żadnego z nich nie chcielibyśmy doświadczyć na własnej skórze, a tym bardziej nie chciałaby tego firmy mniejsze i większe, ponieważ to może spowodować straty, które będzie ciężko odbudować i negatywną opinię, która w tych czasach jest bardzo ważna. A utrata pozytywnej opinie jest w zasadzie nie do odbudowania.

W tym momencie wchodzi firma z branży DDD taka jak firma INSECT OUT ubrana nie koniecznie na biało. Aby uniknąć takich sytuacji, pomijając aspekt prawny, wdraża się procedury pest control/programy zwalczania szkodników, które mają na swoim głównym celu zabezpieczyć obiekty w skuteczny sposób tak, aby nie dopuścić do opisanych powyżej sytuacji, które nawiasem mówiąc, są skrajnie niedopuszczalne. Zabezpieczenie każdego obiektu czy to będzie piekarnia, osiedlowa restauracja, centrum handlowe, hurtownia wszelakiego rodzaju, drukarnia, rozlewnia wody czy innych napojów pozwala uniknąć wielu problemów, ponieważ szkodniki zjadają i zanieczyszczają produkty, szkodniki zanieczyszczają produkty fragmentami ciała, szkodniki zanieczyszczają produkty odchodami, szkodniki przenoszą drobnoustroje chorobotwórcze.

Jak to wszystko się odbywa? Więc po kolei

Zgłasza się do nas firma zainteresowana współpracą.

Termin spotkania

1. Umawiamy termin spotkania, na którym przeprowadzamy wywiad o działalności i profilu firmy, zbieramy podstawowe informacje o charakterze działalności firmy o ewentualnych programach/systemach jakościowych, które są lub mają być przyszłościowo wprowadzone, a następnie przeprowadzamy audyt zerowy. Co to? Nic strasznego, polega to na obejściu całego zakładu, z którym się zapoznajemy, jednocześnie zwiedzając. Podczas takiego zabiegu technik naszej firmy zapisuje sobie różnego rodzaju uchybienia, które należałoby poprawić np. nieszczelne drzwi, brak siatek owadobójczych w oknach czy źle składowane odpady.

Przygotowanie oferty

2. Po taki audycie przygotowujemy ofertę, w której wyceniamy koszty każdorazowej obsługi oraz koszty niezbędnych do monitorowania i zabezpieczenia obiektu urządzeń takich jak np. karmniki deratyzacyjne, chwytacze gryzonie, detektory czy lampy owadobójcze.

Przygotowanie umowy

3. Po zaakceptowaniu oferty przygotowujemy umowę, a po jej podpisaniu podejmujemy dalszą realizację zlecenia.

4. Montaże wszystkich urządzeń do zwalczania i monitorowania szkodników oraz całego pliku dokumentacji zawierającej między innymi niezbędne procedury dezynsekcji, dezynfekcji, deratyzacji czy ograniczania bytowania zwierząt dzikich, mapki z naniesionymi punktami kontrolnymi, certyfikaty i zaświadczenia techników pracujących na obiekcie, polisę ubezpieczeniową firmy, która na chwilę obecną opiewa na kwotę 1 miliona złotych, dokumentację techniczną preparatów trutek itd. w postaci etykiet, kart charakterystyki i dokumentów dopuszczających do obrotu i stosowania oraz karty przeglądu, w których mamy odnotowany każdy punkt kontrolny i to, co się w nim działo, czyli np. ilość wyjedzonej trutki, zaobserwowane owady biegające, ilość złapanych owadów latających i określenie ich gatunków co często pozwala na określenie, skąd się pojawiły, co w późniejszym etapie pozwala nam na wprowadzenie działań korygujących w danym zakładzie, aby zlikwidować ich występowanie.

Zwalczanie i monitorowanie szkodników

5. Po dokonaniu montażu punktów kontrolnych dokonujemy przeglądów wszystkich punktów w odstępach czasu określonych w umowie.

Przegląd wszystkich punktów
Eliminacja szkodników

Jeśli obejmujemy pieczę na danym obiekcie, robimy wszystko, co w naszej mocy, aby szkodników nie było, co okresowo, w zależności od potrzeb, przedstawiamy w analizie trendów, która zostaje dołączona do dokumentacji.

Mamy w ofercie również dokumentację w formie elektronicznej, która nie wymaga dodatkowych segregatorów, a cała dokumentacja wraz z przeglądami znajduje się na dedykowanej do tego platformie, na której klienci mają utworzone konta, dzięki którym widzą na bieżąco co, gdzie i w jaki sposób się dzieje.

Firmy, które na chwilę obecną obsługujemy:

Piekarnia stara bystrzyca

Cyranka

PSB Mrówka
Tamir
Gierałtówka Apartamenty
Żarówka
Oksymoron
PZU

Liczne obiekty hotelowe

Produkty firm, na których pracujemy:

DezDer
Bayer
Syngenta
Basf
Unichem
Panko Monitoring Traps
AS Plant

UMÓW SIĘ JUŻ TERAZ - DERATYZACJA WROCŁAW

Nasze wieloletnie doświadczenie pozwala nam uporać się z każdym gatunkiem pasożytów!
Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

+48 668 478 452
Umów się na wycenę

DDD Wrocław, Dolny Śląsk, Opole - Obszar wykonywania usług

Działamy na terenie między innymi: Wrocławia, Kłodzka, Świdnicy, Dzierżoniowa, Wałbrzycha, Oławy, Prudnika, Nysy, Głuchołaz, Opola.

DDD Wrocław i okolice - mapa

Kliknij mapę, aby wyświetlić większą wersję.

Formularz kontaktowy

Cookies settings
keyboard_arrow_up