Monitoring obiektów zgodny z systemami GMP\GHP, HACCP, IFS, BRC, AIB
Programy zwalczania szkodników oferujemy m.in. we Wrocławiu, Kłodzku, Oławie, Opolu – sprawdź szczegółową mapę.
Monitoring szkodników opiera się na systemach BRC, IFS, HACCP, GMP/GHP, a także Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.) oraz powiązanych z ustawą rozporządzeniach.
Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie podmioty, które produkują i wprowadzają żywność do obrotu mają obowiązek stosowania zasad systemu HACCP, w tym prowadzenia monitoringu i zwalczania szkodników. Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r
Podstawą przy wdrażaniu programu ochrony zakładu/ firmy przed szkodnikami jest stałe monitorowanie ich obecności. Tylko regularne wykonywanie obserwacji i szacowania liczebności szkodników, które występują lub mogą wystąpić na terenie danego zakładu, mogą dostarczyć informacji niezbędnych do opracowania skutecznego programu zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami.
![Monitoring obiektów firm Wrocław Monitoring obiektów firm](/images/uslugi/monitoring-obiektow-firm/monitoring-obiektow-firm-wroclaw.jpg)
![Monitoring obiektów firm Wrocław Monitoring obiektów firm](/images/uslugi/monitoring-obiektow-firm/monitoring-obiektow-firm-wroclaw-2.jpg)
Monitoring szkodników sanitarnych realizuje się poprzez inspekcje przeprowadzane przez wykwalifikowanych pracowników firm DDD, przeprowadzanie regularnych wywiadów z pracownikiem wyznaczonym do kontaktu z firmą DDD na temat zaobserwowanych szkodników, stały monitoring oraz utrzymanie urządzeń do monitorowania występowania szkodników. Niezwykle istotne jest trzymanie ich w odpowiedniej skuteczności (karmniki deratyzacyjne, pułapki żywołowne, pułapki lepowe na owady latające i biegające a także lampy owadobójcze).
Powyższe dane są niezbędne przy ocenie skuteczności podejmowanych działań oraz opracowaniu metod zabezpieczenia zakładu/firmy przed szkodnikami. Tylko regularnie prowadzony monitoring aktywności szkodników, nawet w przypadku braku szkodników w danym czasie, może zabezpieczyć firmę przed ponoszeniem olbrzymich kosztów (reklamacje, wstrzymanie produkcji itp.). Niedopuszczalnym jest zatem przerwanie monitoringu.